Tirziu, de departe (e-bog) af Gelu Ionescu
Gelu Ionescu (forfatter)

Tirziu, de departe e-bog

42,15 DKK (inkl. moms 52,69 DKK)
Dedicat memoriei lui Matei Călinescu, volumul Tîrziu, de departe... strînge laolaltă cronici literare, majoritatea publicate, în anii din urmă, în revista Apostrof. Deşi departe, într-un exil prelungit, autorul acestor pagini se implică (afectiv şi intelectual) în viaţa literară românească şi aproape că nu ratează nici una dintre apariţiile importante ale ultimului deceniu editorial – în materi...
E-bog 42,15 DKK
Forfattere Gelu Ionescu (forfatter)
Udgivet 14 juni 2016
Længde 303 sider
Genrer 1DV
Sprog Romanian; Moldavian; Moldovan
Format epub
Beskyttelse LCP
ISBN 9789734629732

Dedicat memoriei lui Matei Călinescu, volumul Tîrziu, de departe... strînge laolaltă cronici literare, majoritatea publicate, în anii din urmă, în revista Apostrof. Deşi departe, într-un exil prelungit, autorul acestor pagini se implică (afectiv şi intelectual) în viaţa literară românească şi aproape că nu ratează nici una dintre apariţiile importante ale ultimului deceniu editorial – în materie de proză, de critică literară sau de eseu. Gelu Ionescu practică un discurs critic echilibrat, care însă, pe alocuri, nu se dispensează de incisivitate şi de nervul polemic, un discurs atent atît la subtilităţile textului, cît şi la complicaţiile contextului extra-estetic. Care dintre volumele de proză sau de critică ale ultimilor ani rezistă unei evaluări severe sau ce ar mai însemna moştenirea lui Caragiale în literatura română a momentului – iată cîteva dintre provocările lansate de Gelu Ionescu în volumul de faţă.

„Gelu Ionescu este, înainte de toate, o conştiinţă şi opţiunile sale, francheţea atitudinii critice asumate deschis sînt elemente care pledează pentru ceea ce, cîndva, s-ar fi putut numi o „critică a con-ştiinţei” (mai mult sub aspectul implicării morale). Acum criticul a revenit la uneltele de odinioară, vădind că rămîne în continuare o voce distinctă şi calificată în tabloul criticii noastre postbelice, cu un adaos indubitabil de autoritate şi prestigiu profesional.” (Cornel Moraru)