BookClub ready
ALVOR OG LIVSGLÆDE PÅ HEDEN e-bog
99,50 DKK
(inkl. moms 124,38 DKK)
Bogen Alvor og livsglæde på heden bliver fortalt som en tur med spændende oplevelser og eftertanke for hele familien. Den jyske hede fylder ikke meget i det naturskønne Midtjylland, men minderne om Alheden er sikret takket være billedkunstnere og digtere, især Steen Steensen Blicher og Jeppe Aakjær.
Dertil kommer oplevelsescentrenes levendegørelse af minder og historier. Bogen fokuserer spec...
E-bog
99,50 DKK
Kan læses i vores apps til iPhone/iPad og Android.
Kan læses i appen
Undertitel
FAMILIEOPLEVELSER OMKRING KONGENSHUS OG GRØNHØJ KRO
Forlag
Forlaget Mellemgaard
Udgivet
9 februar 2018
Længde
108 sider
Genrer
The arts: general topics
Sprog
Danish
Format
epub
Beskyttelse
Vandmærket
ISBN
9788771909890
Bogen Alvor og livsglæde på heden bliver fortalt som en tur med spændende oplevelser og eftertanke for hele familien. Den jyske hede fylder ikke meget i det naturskønne Midtjylland, men minderne om Alheden er sikret takket være billedkunstnere og digtere, især Steen Steensen Blicher og Jeppe Aakjær.
Dertil kommer oplevelsescentrenes levendegørelse af minder og historier. Bogen fokuserer specielt på egnen omkring Grønhøj, Frederiks og Daugbjerg. I Kongenshus Mindepark oplever vi den oprindelige jyske hede. Grønhøj Kro byder på landbrugsmuseum og museum for kartoffeltyskerne, der forvandlede en del af heden til frodig landbrugsjord. Desuden Danmarks eneste store Morten Korch-museum. Det giver livsglæde gennem filmglimt og beretningen om en folkekær forfatter med hjerte for hverdagens mennesker.
Daugbjerg Kalkgruber har minder om både krævende indsats og den sagnomspundne røver Jens Langkniv, ”Danmarks Robin Hood”. I kartoffeltyskernes enkelt udformede Frederiks Kirke stråler Maja Lisa Engelhardts kirkekunst. Familierne får varme indtryk i denne del af udkantsdanmark.
Uddrag af bogen
Ude på heden fandt Jens en sø. Midt i søen var der en ø, og der kom han til at bo sammen med en kronhjort. Når man ville ud til øen, skulle man gå ad en sti, der var dækket af 20 centimeter vand. Den jyske hede var kongens jagtområde. En dag var kong Christian den Fjerde på jagt ude på heden, og han skød efter Jens’ kronhjort, der blev såret. Kongen red efter hjorten, der flygtede ad vandstien til øen. Kongen fulgte efter og dræbte hjorten.
Så kom Jens til stedet og bebrejdede kongen, at han havde skudt hans gode ven. Jens fik at vide, at han talte med kongen – som havde vanskeligt ved at komme i land. Kongen sagde: ”Du må ønske, hvad du vil, hvis du viser mig stien fra øen!” Jens havde kun ét ønske: at hans mor ikke mere blev anklaget som heks. Det lovede kongen, og han blev hjulpet i land. Men først et år efter kom kongen i tanke om sit løfte, og da var Jens’ mor blevet brændt som heks.
Om forfatteren
Arne Ipsen var i mange år journalist ved ugeavisen Det Grønne Område med historie, teater og socialvæsen som stofområder. Forfatter og medforfatter til en lang række topografisk-folkloristiske bøger om lokaliteter på fødeøen Bornholm, i Københavns nordlige omegn og på Christianshavn. Folkekultur og fortælleglæde er særlige drivkræfter i skrivearbejdet.