BookClub ready
Den materielle drejning (University of Southern Denmark Studies in Scandinavian Languages and Literatures #134) e-bog
117,22 DKK
(inkl. moms 146,52 DKK)
En af de mest bemærkelsesværdige tendenser i de senere års danske litteratur og litteraturvidenskab er bestræbelsen på at gentænke materialiteten som andet og mere end en passiv baggrund for menneskets tilværelse. Denne bog er et forsøg på at udforske denne nyorientering, sådan som den viser sig i krydsfeltet mellem dansk samtidslitteratur og en række nyere akademisk-filosofiske bevægelser. Tes...
E-bog
117,22 DKK
Kan læses i vores apps til iPhone/iPad og Android.
Kan læses i appen
Undertitel
Natur, teknologi og krop i (nyere) dansk litteratur
Forlag
Syddansk Universitetsforlag
Udgivet
23 april 2020
Længde
184 sider
Genrer
Literary theory
Nummer i serie
134
Sprog
Danish
Format
epub
Beskyttelse
Vandmærket
ISBN
9788740833089
En af de mest bemærkelsesværdige tendenser i de senere års danske litteratur og litteraturvidenskab er bestræbelsen på at gentænke materialiteten som andet og mere end en passiv baggrund for menneskets tilværelse. Denne bog er et forsøg på at udforske denne nyorientering, sådan som den viser sig i krydsfeltet mellem dansk samtidslitteratur og en række nyere akademisk-filosofiske bevægelser. Tesen er, at den stadigt stigende interesse for natur, teknologi og krop, som i disse år vinder frem i litteraturen, udvikler sig i et samspil med en filosofisk gentænkning af materialiteten, som finder sted i særligt økokritiske, posthumane og kropsmaterialistiske teoridannelser.
Ved at trække på en række forskellige tænkere som Bruno Latour, Graham Harman, Jane Bennett, Timothy Morton, Donna Haraway og Elizabeth Grosz leverer bogen en litteraturvidenskabelig rammesætning, der skærper det analytiske blik for litteraturens mange materialiteter, og kortlægger herudfra tre strømninger i dansk (samtids)litteratur gennem læsninger af blandt andre Theis Ørntoft, Eske K. Mathiesen, Peter Adolphsen, Kaspar Colling Nielsen, Glenn Christian, Kristian Byskov, Olga Ravn, Ursula Andkjær Olsen og Harald Voetmann samt disse forfatteres litteraturhistoriske forgængere som eksempelvis Thøger Larsen, Thorkild Bjørnvig, Emil Bønnelycke, Anders Bodelsen, Tove Meyer og Pia Tafdrup.
TOBIAS SKIVEREN (f. 1987), anmelder ved Jyllands-Posten og ph.d.-stipendiat ved Institut for Kommunikation og Kultur, Aarhus Universitet.
MARTIN GREGERSEN (f. 1988), anmelder ved Kristeligt Dagblad og ph.d.-stipendiat ved Institut for Kultur og Globale Studier, Aalborg Universitet.
Sammen har Skiveren & Gregersen tidligere udgivet monografierne Det åbne redskabsskur. Hovedstrømninger i det nye årtusindes danske forfatterskolelitteratur (2013) og Eske K. Mathiesen (2015).