Diktatur e-bog
”Fru Stephan elskede dette billede. Det var så livagtigt, måske noget idealiseret – men de drømmende øjne, det bløde, gode blik – dét var hendes Ralf. Hun havde været så lykkelig, da han havde sendt hende det som julehilsen for et par år siden. Hun havde læst så meget i det billede. Siden hen – ak, ja, siden –.”
Ralf er søn af en af Danmarks største industrimagnat, som på mange måder er indbegrebet af det konservative, kapitalistiske Danmark. Til sine forældres store forfærdelse vender han hjem fra et langt ophold i udlandet med en stor portion kommunistiske værdier i rygsækken. Da hans far ovenikøbet bliver sat i spidsen for at oprette et forretningsministerium i Danmark, bliver hans søns kommunistiske virksomhed for alvor et problem imellem dem.
Povl Drachmanns roman fra 1932 fortæller om en familie, der er splittet mellem to ideologier. Gennem far og søn får vi samtidig et indblik i mellemkrigstidens politiske klima i Danmark, hvor de konservative og de socialistiske ideologier i høj grad splittede befolkningen.
Povl Drachmann (1887 - 1941) var en dansk politiker, redaktør og forfatter. Han blev uddannet i økonomi fra Københavns Universitet i 1911 og udgav året efter sin første roman “Kraft”. I 1924 blev han valgt til folketinget for Det Konservative Folkeparti og fik posten som erhvervspolitisk ordfører. Ved siden af sit politiske virke skrev han en række faglitterære bøger om store virksomheder og selskaber i Danmark, herunder Aalborg-Portland, Brandts Klædefabrik og De Danske Sukkerfabrikker A/S.