Soldaterkammerater e-bog
"Mulvaney, Ortheris og Learoyd er alle menige i B-kompagniet af et linjeregiment og hører til mine personlige venner. Taget en bloc tror jeg næppe, at der findes en værre bande i hele regimentet, når det gælder om at få en gavtyvestreg på benene. Tror nogen at vide bedre, vil jeg imidlertid ikke påtvinge dem min mening.
Mine tre musketerer deler penge, tobak og drikkevarer med hinanden, de står last og brast sammen i kaserne eller lejr, de fryder sig alle, når den ene har oplevet noget glædeligt – og de har også alle sorger fælles. Når Ortheris' ustyrlige tunge har bragt ham i brummen for en tid, eller når Learoyd har spoleret sin mundering, eller når Mulvaney har drukket sig en tår over tørsten og under alkoholens indflydelse været grov mod sine overordnede, kan man læse ulykken i ansigterne på de to, der ikke direkte har haft med sagen at gøre. Og så ved resten af regimentet, at det ikke er sikkert at komme med bemærkninger eller vittigheder om det skete. I reglen holder de tre sig i skindet og overlader de gale streger til unge mennesker, der endnu ikke har løbet hornene af sig; men der kan jo forekomme tilfælde – –"
Kiplings første historie om de tre menige soldater i Hendes kejserlige Majestæts indiske armé: ireren Terence Mulvaney, londoneren Stanley Ortheris, og yorkshiremanden John Learoyd og deres til tider noget misliebige bedrifter i felten og på kasernen blev udgivet i 1887, og over de næste 5-6 år dukkede de op i 16 fortællinger.
Fortællingerne foreligger her for første gang samlet på dansk; så vidt det har kunnet lade sig afdække i den rækkefølge, der følger af udviklingen i de tre soldaters personlige forhold og de begivenheder, der hentydes til.
Indhold:
- Greenhow Banke
- Sorte Jack
- En Deus ex machina
- Mulvaneys spøgelseshistorie
- Hans Højhed elefanten
- Mulvaneys frieri
- Regimentets datter
- De tre musketerer
- Stormen på Lungtungpen
- Learoyds fortælling
- I hovedvagten
- Pigernes Jens
- Ortheris' galskab
- Hvorledes Mulvaney blev til en gud
- En menigs ære
- De hjempermitterede