Rantzau e-bog
104,79 DKK
(inkl. moms 130,99 DKK)
Optændt af Luthers ord førte den både fromme og frygtede Johan Rantzau sin ven Christian 3. til sejr i Grevens Fejde og banede vejen for protestantismen. Gennem den brutale hærfører tegnes et malende portræt af Europa mellem middelalder og modernitet.
JOHAN RANTZAUs liv er den reformatoriske verden i en vanddråbe, og han inkarnerer om nogen de idealer og nybrud, der prægede Europa omkring år 1...
E-bog
104,79 DKK
Undertitel
Den hellige kriger
Forlag
Kristeligt Dagblads Forlag
Udgivet
15 november 2016
Genrer
European history: Reformation
Sprog
Danish
Format
epub
Beskyttelse
Vandmærket
ISBN
9788774673149
Optændt af Luthers ord førte den både fromme og frygtede Johan Rantzau sin ven Christian 3. til sejr i Grevens Fejde og banede vejen for protestantismen. Gennem den brutale hærfører tegnes et malende portræt af Europa mellem middelalder og modernitet.
JOHAN RANTZAUs liv er den reformatoriske verden i en vanddråbe, og han inkarnerer om nogen de idealer og nybrud, der prægede Europa omkring år 1500. Kontinentet var i opbrud. Konger, hertuger og biskopper kæmpede om magten på tværs af landområder, mens et oprør mod pavedømmet langsomt gryede. Da Martin Luther i 1517 slog sine teser op mod den forhadte afladshandel, satte han en lavine i gang, der skulle komme til at forandre Europa for altid.
Også Danmark, hvor omvæltningerne gav Rantzau en central plads i historien. Han var en standsbevidst adelsmand, landsknægt og hærfører. Som ung rejste han rundt i det turbulente Europa fra Henrik 8.s England til Santiago i Spanien. Han blev korsridder i Jerusalem og kyssede pavens fødder i Rom, men ved den store Rigsdag i Worms, hvor Luther stod anklaget for kætteri, blev han optændt af de nye reformatoriske ideer. Da Grevens Fejde brød ud om kongemagten i Danmark, førte Rantzau som taktisk og brutal hærfører Christian 3. til sejr og banede således vej for en gennemgribende kirkelig reformation i Danmark.
Ved at følge Rantzau rundt i denne renæssanceverden af intriger, magtspil og krig tegner Torben Bramming et levende portræt af en hellig kriger i en brydningstid. Rantzaus eftermæle har været overskygget af hans brutalitet på slagmarken, men hans person og historie rummer mange facetter, som kaster lys over tiden og åbner for nye perspektiver på Reformationen.
TORBEN BRAMMING (f. 1964) er præst ved Ribe Domkirke og teolog med speciale i kirkehistorie. Han er forfatter til en række bøger, senest den roste "Brorson – sjælens digter" (sm. med Bente Bramming), og leder desuden Taarnborg i Ribe, et kulturcenter, der danner ramme om arrangementer med udgangspunkt i Ribe og Sydjyllands historie.